INTERNET LZE STÁLE ZRYCHLOVAT,

ALE VŠECHNY TECHNOLOGIE MAJÍ SVÉ LIMITY.

Se svolením redakce převzato ze Slánských listů .


Martin Kratochvíl ve slánské kanceláři.

Nejen o tom, ale i komplikacích, které s sebou přináší rychlý rozvoj internetu, o „úžasné pomoci“ vlády, která si k rychlejšímu internetu „šlape“ svou záhadnou cestu, a třeba i o dalších možnostech zrychlování internetu u samotných uživatelů jsem hovořil s Martinem Kratochvílem, jednatelem slánské společnost Altnet, provozovatelem sítě skvely.net:

Tempo, kterým se dnes rozvíjí a také zrychluje internet, je v porovnání ještě s dobou nedávno minulou – cca před pěti lety, až závratné, neuvěřitelné. Jaké jsou v tomto směru další vize, možnosti, plány?

Máte pravdu, ty dnešní rychlosti internetu jsou až tisíckrát vyšší, než o kterých jsme snili před deseti – dvanácti lety. V dobách telefonního připojení rychlost připojení 1 Mbps byl sen, který nikdo neměl, běžná rychlost byla cca 0.05Mbps (50 kbps) a dnes díky optické síti může být domácnost připojena rychlostí 1000Mbps! Je to obrovský posun a zrychlení. Samozřejmě určité formy přenosu naráží na své technologické limity. Vemte si například přenos po telefonním vedení, dříve umožňovalo „hlasovou“ modulací rychlost až 50kbit. Díky technologickému rozvoji přišlo nejdříve ISDN a spojování linek, pak vysokofrekvenční přenos pomocí ADSL, jehož výhodou je, že neblokuje telefonní linku pro hovory. Samozřejmě signál se už nepřenáší jednotlivě, ale v kovovém vedení v šíři pásma až 1Mhz a o rychlost i 8 Mbps a po dalším vývoji šíří pásma až 30Mhz a rychlost je až 100Mbps.

Obdobně to funguje u bezdrátových technologií, kdy výrobci každým rokem vyvinou citlivější čipy, které jsou schopny pracovat se slabším signálem. Díky tomu můžeme zvýšit dosah nebo můžeme použít náročnější modulaci (způsob přenosu dat – „zhuštění dat do signálu“) a tím pádem přenést více dat na stejnou vzdálenost při stejné úrovni signálu. Samozřejmě, že všechny technologie mají své současné či budoucí limity dané fyzikálními zákony. V současné době je nejrychlejší médium pro přenos optické vlákno, které umožňuje přenos rychlostmi až 100 Gbps po jednom vláknu (100 000 Mbps). Vlákno je navíc velmi tenké, asi jako lidský vlas, takže do optického kabelu se dává několik desítek vláken. To představuje extrémní datovou kapacitu a obrovskou rezervu do budoucna.

Team skvely.net na sídlišti Pražská při výkopových pracích.

Rychlý rozvoj těchto technologií, či zrychlování těchto médií také přináší některé problémy, komplikace. Které jsou nejčastější a nejzávažnější?

Ať už vylepšujete jakoukoliv přenosovou trasu, bezdrátovou nebo optickou, musíte pak posílit i síťové prvky, přes které trasa vede. Takže náklady rostou. Závažné komplikace u páteřních kapacitních spojů nejsou, vyjma tedy ceny některých prvků. Nejčastějším problémem bylo u bezdrátových spojů hledání volné frekvence, ale to se týká jen volných pásem u nižších frekvencí. V současné době používáme 80Ghz spoje, a jelikož mají svůj radiový paprsek velmi úzký, na 1km rozptyl kolem 20m, je pravděpodobnost zarušení takovéhoto spoje výrazně minimalizována. V podstatě řečeno, páteř se dá dnes stavět téměř všude. Větší problém nastává pak v přenosu extrémní rychlosti k zákazníkovi, kde se využívá pásmo 5Ghz či dříve 2.4Ghz. Tam je rušení velmi znát a současné technologické postupy jsou pro eliminaci rušení bezvýznamné, zvlášť když spousta zařízení v okolí „svítí“ na maximální výkon místo dodržení limitů.

Co by se podle Vás v tomto mohlo či mělo dělat jinak?

Stát by mohl uvolnit další radiové frekvence pro lokální využití, které by si mohli jednotliví lokální poskytovatelé koupit. Tím by měli zaručeno, že jim frekvenci nikdo nezaruší, mohli by nabídnout kvalitnější a rychlejší službu. Současně by se starali o to, aby svoji frekvenci využívali maximálně efektivně, tedy s citlivými zařízeními, aby nerušili sami sebe ani konkurenci. Bohužel naše legislativa neumožňuje lokálním providerům si pořídit frekvenci pro šíření signálu k více zákazníkům jen pro určitou lokalitu. Pro celou ČR je v plánu aukce pár frekvencí, ale podmínky jsou absolutně nesmyslné. A hádejte kolik „lokálních internetových providerů“ má na to, aby si koupili frekvenci pro celou republiku.

Jaký je Váš názor na plán vlády, kterak urychlit internet, čili na broadbandovou strategii 2.0?

Je to tragédie. Naši politici se bijou v prsa, jak se zrychlí internet, jak to všem pomůže a jak skvěle využijí 13 miliard z Evropské unie. Mezitím nás zásobují informacemi, které zkreslují realitu, jak je u nás internet špatný. Všimněte si, jak ve výzkumech, jak máme špatný internet, figuruje jen ADSL (malé pokrytí) a jak je „kopáno“ do bezdrátových sítí, či jsou ignorovány. U nás je málo ADSL, protože spousta zákazníků má bezdrátové připojení a je s ním spokojeno. Lokální provideři dělají maximum pro to, aby připojení zákazníka bylo spolehlivé a co nejrychlejší. A místo toho, aby stát využil tohoto našeho specifika a umožnil mu další rozvoj, se snaží nás zaškatulkovat a zprůměrovat i s tím naším připojením, abychom nepřečnívali. Ale zpátky k té strategii. Stát by chtěl, aby v roce 2020 každá domácnost měla internet o rychlosti 30Mbit a polovina z nich dokonce 100Mbit. A k tomu chce využít těch 13 miliard, které poskytne jako dotace. Jenže v tom je obrovský kámen úrazu. Těch 13 miliard doteče do několika firem, půlka se z toho ztratí v kapsách kamarádů a internet se v konečném důsledku zlepší jen několika šťastlivcům.

Já o ty dotace nestojím, jen se bojím, aby je nedostala nějaká firma, která za ty dotace vybuduje síť tam, kde ji již my máme postavenou za vlastní peníze. To by byl pomalu konec podnikání. Navíc v současné chvíli vláda nemá ani představu, jestli bude podporovat jen výstavbu optických sítí či bude technologicky neutrální. Souhlasím s tím, že optická síť dává smysl, ale má smysl kopat optiku na samotu u lesa za miliony pro jednu-dvě domácnosti za peníze nás všech, když lze to připojení vyřešit jinak? Dálnice také nestavíme do každé vesnice. Bohužel, podmínky průzkumu ČTÚ (Českého telekomunikačního úřadu) pro analýzu pokrytí takovéto absurdity připouštějí. Upozorňovali jsme na to, ale naše připomínka nebyla akceptována. Prostě jak jde o dotace, tak jde logika a ekonomika projektu stranou, jde o to jen urvat. A to se mi nelíbí.

Jiří Rejha při tahání chrániček pro optické kabely na sídlišti Pražská.

Internet lze zrychlit i u samotného uživatele? Jak toho docílit?

Ano lze. Spousta uživatelů má představu, že si doma zapojí jednu wifi a vše bude fungovat maximální rychlostí. To je velký omyl. Bezdrátový přenos není 100% a při komunikaci mezi zařízením a domácím routerem (apčkem) se data opakují. První, co můžete zkusit pro zrychlení, je připojení počítače kabelem. Samozřejmě tohle se nehodí vždy. Je třeba najít optimální vzdálenost a tedy umístění domácího vysílače. Pokud jste příliš daleko (40m a více) nebo máte v cestě 3 zdi či stropy, signál už bude slabý a nebude to fungovat optimálně. Je třeba myslet na to, že signál musí správně přijímat váš počítač z vysílače, ale také úplně stejně i vysílač požadavky z vašeho počítače. Příliš silný signál také může někdy přenos zhoršit. Obecně mohu doporučit použití bezdrátového přenosu dle 802.11n, který využívá skládání několika signálů a umí si lépe poradit s odrazy. Výměna routeru však nepomůže, je třeba vyměnit i všechny komunikující zařízení v síti, v opačném případě router přepíná do pomalejších režimů pro starší zařízení, a to celkový přenos brzdí. Nebo prostě mít doma dvě sítě – dvě apčka, jedno pro modernější zařízení a druhou pro starší. Zbrzdění přenosu v domácí síti může nastat samozřejmě i jinde, ale to už závisí na konkrétní situaci.

Všiml jsem si u vás dalších nových tváří. Jak vůbec probíhá výběrové řízení ve vaší společnosti? Prý je přirovnáváno k výběrovému řízení z filmu Muži v černém...

Miroslav Průša (nový technik) těsně po splněném úkolu během přijímacího řízení.

Ano, to je. Při hledání nových pracovníků nemám čas se prokousávat stovkami životopisů, kde každý zveličuje a přidává, aby měl šanci, a ten kdo to napíše upřímně a dle pravdy zůstává bez šance. U nás se začíná praktickou zkouškou, kde mám připravených několik záludných úkolů na uchazeče. Při plnění úkolů používají své znalosti, improvizují a řešení je vždy několik. Úkoly mají i skryté záludnosti. Například. Přimontujte držák na stěnu, využijte cokoliv, co je v místnosti. Na závěr kontroluji, zda uchazeče napadlo po sobě zamést, neboť lopatka a smetáček byly v místnosti. Funguje mi to velmi dobře a dá se dobře poznat i nasazení pracovníka a jeho chuť úkol vyřešit. Během plnění úkolů si projdu životopis, a pokud uvádí nějakou extra schopnost, hned si ho vyzkouším.

Děkuji za rozhovor.
Libor Pošta

Ke stažení
PDF první strany článku.
PDF pokračování článku.